Pálinkahibák, eredetük, kezelési módjuk, a kezelés eredménye

 

Hiba megnevezése, a pálinka Eredete Kezelési mód Kezelő anyag adagolása Kezeléssel elért eredmény
Ecetsavas cefrézés, cefretárolás kalcium-karbonát 1g/1,2g ecetsav csökken az aromaanyag
Ecetsavas etilészter cefrézés és desztillálás házasítás szükség szerint megfelelő minőség
Dohos, penészes cefrézés, cefretárolás aktív szén, szűrés enyhe szag 2-5g/l erős szag 10-15g/l Elfogadható csökkenő aroma

 

Kén-hidrogénes cefrézés Sulfidex, Ercofid 200g/hl megszüntethető
Akroleines cefrézés 1. enyhe jelleg:

levegőztetés, tárolás

  gyenge
2. erős jelleg: megsemmisítés
Keserűmandula szagú cefrézés ezüst-nitrát, szűrés 10g/hl megfelelő minőség
Kén-dioxidos cefrézés, tartályelőkészítés szellőztetés,   anion cserélő gyanta   jó hatásfok, minőség javulás
Metil-alkoholos cefrézés házasítás kis metil-alkohol tartalmúval szükség szerint jó hatásfok
Drogos, szárjelleg cefrézés aktív szén, szűrés 20-100g/hl aromacsökkenés
Aromahiány 1. éretlen gyümölcs csak megfelelően érett gyümölcs    
2. cefrézés savazás
3. desztillálás deflegmátor erős hűtése
4. tárolás tele edényben, zártan
Elő és utópárlatos desztillálás újradesztillálás   Megfelelő

 

Hiba megnevezése, a pálinka Eredete Kezelési mód Kezelő anyag adagolása Kezeléssel elért eredmény
Égett, keserű desztillálás 1. enyhe: aktív szén szükség szerint gyenge minőségű
2. erős nem javítható
Fémes cefrézés,

desztillálás,

tárolás

Kation cserélő gyanta szükség szerint jó hatásfok, minőség javul
Kátrányos cefrézés,

tárolás

aktív szén, szűrés   kevés javulás
Szín desztillálás, tárolás 1. megfelelő tárolóedényzet megválasztása    
2. házasítás
Zavarosodás,

opálosodás

higítóvíz 1. újradesztillálás    
2. kationcserélő gyanta
fémmel érintkezés kationcserélő gyanta    
kozmaolajok 40-50 (V/V)% koncentrációban, hidegen tárolni  

 

 

100-500 g/hl +

200-300 g/hl +

150 g/hl

gyengül az aromaanyag
magnézium-oxid+kovagél+ bentonit, szűrés